به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قوچان خبر»؛ در دنیای امروز صنایعدستی هر منطقه نهتنها بیانگر هویت و هنر و خلاقیت مردمان آن سرزمین است بلکه فرصتی مناسب برای ایجاد اشتغال و حمایت از هنرمندان در زمینههای مختلف را فراهم میکنند. بااینحال یکی از چالشهای بزرگ هنرمندان و تولیدکنندگان صنایعدستی، عدم دسترسی به بازارهای مناسب برای عرضه محصولات خود است.
به همین منظور ایجاد بازارچههای دائمی برای فروش دست سازههای هنرمندان و بانوان کارآفرین بهعنوان یک راهکار مؤثر در راستای حمایت از این صنعت و تقویت اقتصاد محلی مطرح میشود. این بازارچهها نهتنها فضایی برای معرفی و فروش محصولات بومی فراهم میکنند، بلکه میتوانند بهعنوان یک نقطه تجمع فرهنگی و اجتماعی عمل کنند که در آن هنرمندان و تولیدکنندگان محلی بتوانند بهعنوان محلی ثابت و مشخص در کنار فروش، تجربیات خود را به اشتراک گذاشته و هر چه بیشتر این هویت را زنده نگاه دارند و در معرض دید نسلهای جدید بگذارند.
نمایشگاهی با عنوان «روزهای خوب قوچان» در این ماه توسط شورای اسلامی شهر قوچان برپاشد که در کنار غرفههای فرهنگی همچون کتاب، اسناد تاریخی قوچان، عملکرد شهرداری و …، صنایعدستی و دست سازههای هنرمندان و کارآفرینان این شهر نیز به نمایش درآمد.
شلوغی و استقبال مردم از نمایشگاه، رضایت هنرمندان و غرفه داران درفروش بیانگر نیاز شهر به مکانی دائمی است تا هم هنرمندان و کارآفرینان فرصت ارتباط با بازار فروش را به دست آوردند و هم مردم محلی ثابت را در خریداری نیازمندیهای اینچنینی خود داشته باشند.
لزوم حمایت مسئولان از هنرمندان با ایجاد بازارچههای دائمی
یکی از غرفهداران که در زمینه نمدمالی فعال بود و بهعنوان تولیدکننده نمد در نمایشگاه حضور داشت در گفتگو با خبرنگار «صبح توس»، اظهار کرد: هنرمند نیاز به حمایت دارد و مسئولان باید با ایجاد بازارچه دائمی صنایعدستی هنرمندان این شهر را حمایت کنند.
این هنرمند با اشاره به پیگیریهای دوساله خود برای ایجاد یک مکان سنتی در قوچان گفت: قبلاً با ایجاد خانههای کاهگلی در جلو اداره غله نمایشگاهی نوروزی را ایجاد کردیم تا بتوانیم تعدادی از هنرمندان را دورهم جمع کنیم اما حالا به دنبال ایجاد یک بازارچه دائمی برای عرضه سوغات و صنایعدستی هستیم، اقدامات اولیه در این راستا انجامشده است و امیدواریم با نظر مثبت مسئولین و حمایت آنها بتوانیم این طرح را به بهرهبرداری برسانیم.
وی بابیان اینکه یکی از چالشهای اصلی هنرمندان و کارآفرینان فروش محصولات است، افزود: بسیاری از هنرمندان نمیتوانند کالاهای خود را بفروشند و این موضوع موجب نگرانی آنهاست که بازارچه دائمی میتواند بسیاری از دغدغه هنرمندان در این زمینه را کاهش دهد.
این هنرمند با اشاره به تنوع محصولات صنایعدستی در قوچان تصریح کرد: من در زمینه نمدمالی فعال هستم و کارگاه دارم و محصولات نمدی را نهتنها بهعنوان سوغات و هنر قوچانی بلکه بهعنوان یک کالای کاربردی در زندگی روزمره مردم ارائه میدهم اما برخی از هنرمندان این شهر مکانی برای ارائه به بازار فروش را ندارند.
وی با انتقاد از عدمحمایت کافی از هنرمندان جوان گفت: متأسفانه اکثر تولیدکنندگان صنایعدستی در کشور افراد سن بالا هستند و شاید عدمحمایت از هنر منجر شده تا جوانترها کمتر در این حوزه فعال باشند. اگر مسئولان هنرمندان را حمایت کنند، میتوانیم هنرهای اصیل ایرانی را زنده نگهداریم و به ثبت جهانی آنها نیز کمک کنیم.
این هنرمند قوچانی تأکید کرد: ایجاد بازارچه دائمی در قوچان میتواند فرصتی طلایی برای جذب گردشگران و عرضه محصولات محلی باشد اما تاکنون این ایده تنها در حد فکر باقیمانده است و نیاز به اقدام عملی دارد.
ایجاد کارگاه زمینه اشتغال حداقل 10 نفر را فراهم میکند
جوان 18 ساله و تولیدکننده دکوری سنگ مصنوعی که یکی دیگر از غرفهداران نمایشگاه بود در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: من بهتنهایی کار میکنم و همه مراحل از تولید تا فروش را خودم انجام میدهم. بهخوبی توانستهام بازار را پیدا کنم و محصولات سنگیام را در مشهد، اصفهان و … به فروش برسانم اما دستتنها بودن اجازه تولید بیشتر را به من نمیدهد.
وی با اشاره به پتانسیل اشتغالزایی در این حوزه افزود: در حال حاضر کارگاهم پارکینگ خانهمان است اما اگر مکانی بزرگتر داشته باشم میتوانم حداقل 10 نفر را در این حرفه مشغول به کار کنم.
این جوان هنرمند ادامه داد: این هنر نیاز به سرمایه زیادی ندارد، یک مکان 30 متری و سرمایهای حدود 100 تا 120 میلیون تومان برای راهاندازی کارگاه نسبت به برخی مشاغل دیگر که به میلیاردها تومان سرمایه نیاز دارند، بسیار معقول است.
وی تأکید کرد: ایجاد یک کارگاه تولید دکوری سنگ مصنوعی میتواند نهتنها به رونق اقتصادی منجر شود بلکه باعث اشتغالزایی برای جوانان دیگر در قوچان نیز خواهد شد. امیدوارم مسئولان به این موضوع توجه کنند و حمایتهای لازم از هنرمندان را داشته باشند.
بازار فروش مشکل اصلی تولیدکنندگان در قوچان
یکی از بانوان کارآفرین عرصه صنایعدستی در قوچان که بهعنوان یکی از غرفههای صنایعدستی نمایشگاه روزهای خوب قوچان در سیاهچادر عشایری دستسازه هنرمندان را به نمایش گذاشته بود به خبرنگار ما گفت: استقبال مردم در این نمایشگاه سبب ایجاد انگیزه برای ساخت صنایعدستی برای هنرمندان میشود.
وی هدف اصلی خود را آموزش صنایعدستی به بانوان عنوان کرد و افزود: بهعنوان یک کارآفرین در زمینه صنایعدستی برای 50 نفر بهصورت مستقیم و 200 نفر بهصورت غیرمستقیم اشتغالزایی کردهام در اکثر نمایشگاههای صنایعدستی و عرضه مستقیم محصولات شرکت میکنم تا هنر دست بانوان شهرم و توان و ظرفیتشان را به دیگران بشناسانم.
این کارآفرین صنایعدستی یکی از مشکلات اساسی تولیدکنندگان و هنرمندان را بازار فروش خواند و تصریح کرد: اگر کاغذبازیهای اداری کاهش پیدا کند و روند کاری برای اشتغالزایی سرعت یابد و زمینه تبلیغات و حمایت برای کارآفرینان نوپا وجود داشته باشد، زمینه کار برای جوانان بیشتر فراهم خواهد شد.
وی ادامه داد: به علت کمبود فضا در قالب بازارچههای فروش برای پشتیبانی از بانوان تولیدکننده نخستین بازارچه مجازی بانوی کارآفرین قوچانی در سال 99 ایجاد شد اما تعداد بالای هنرمندان در رشتههای مختلف در این شهر این را میطلبد مسئولان مکانی را برای عرضه محصولات هنرمندان فراهم کنند.
برپایی بازارچه دائمی برای صنایعدستی و هنرمندان این شهرستان سالهاست که توسط مسئولین مطرح میشود اما هر بار چه در نمایشگاههای نوروزی و چه برپایی نمایشگاههای ادارات تنها به یادآوری این کمبود در شهرستان اشاره میشود و تا به امروز قدم مؤثری برای این قشر و برپایی بازارچهای دائمی برداشته نشده است.
انتهای خبر/