افزونه جلالی را نصب کنید. 19 ربيع ثاني 1446
5

باغچه‌ای که بیابان شد

  • کد خبر : 453
  • ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۱
باغچه‌ای که بیابان شد
در آغازین روزهای سال جدید تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که از قطع تعداد بی‌شماری از درختان کهنسال بید در منطقه موسوم به باغچه قناعت واقع در منطقه نمونه گردشگری شاهرگ از توابع بخش باجگیران شهرستان قوچان خبر می‌داد

به گزارش قوچان خبر؛ در آغازین روزهای سال جدید تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که از قطع تعداد بی‌شماری از درختان کهنسال بید در منطقه موسوم به باغچه قناعت واقع در منطقه نمونه گردشگری شاهرگ از توابع بخش باجگیران شهرستان قوچان خبر می‌داد و بلافاصله با واکنش بسیار زیادی از طرف مردم مواجه شد؛ اما این واکنش‌ها و حساسیت‌ها منجر به قطع این رویه نشد و همچنان با عبور از منطقه صدای گوش‌خراش ارّه‌های برقی که به جان درختان افتاده‌اند، شنیده می‌شد و تردد انواع ماشین‌های باربری با بار چوب در منطقه همچنان ادامه یافت.

درختان همان‌گونه که از لحاظ ثمر دهی و میوه دادن برای انسان‌ها و حیوان‌ها اهمیت دارند در جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از تخریب سیل و باران و اعتدال آب‌ و هوا مؤثر هستند.

در گزارشی منتشر شده از ایسنا با عنوان “کاهش سطح جنگل‌های ایران” گفته‌ شده است که بر اساس اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) مساحت جنگل‌های ایران ۱۱.۷۵ میلیون هکتار است این در حالی است که مرحوم کریم ساعی مؤسس رشته جنگلداری و پایه‌گذار سازمان جنگل‌ها در ایران که از او به‌عنوان پدر جنگلبانی ایران نام‌ برده می‌شود در نخستین پژوهش در عرصه جنگل‌داری در سال ۱۳۲۱ عنوان کرده بود که ۱۹ و نیم میلیون هکتار از کشور پوشیده از جنگل بود.

قطع درختان در شهرستان قوچان مسبوق به سابقه است و در ماه‌های اخیر و با گرانی چوب شاهد تکرار این واقعه دردناک در این شهرستان هستیم که در جدیدترین اتفاق از این‌ دست، خبرهایی از قطع درختان در اردوگاه دانش‌آموزی “اُحُد” به گوش رسید که گویا در حال پیگیری توسط نهادهای قضایی است.

منطقه باغچه شاهرگ که توسط مردم منطقه به‌ اختصار “شارک” نامیده می‌شود در ۴۵ کیلومتری شمال قوچان و در نزدیکی مسیر جاده این شهر به باجگیران و ترکمنستان قرار دارد. این منطقه به دلیل شرایط مطلوب آب و هوایی و وجود رودخانه‌ای دائمی با چشم‌اندازهای زیبا همواره یکی از مقاصد گردشگری برای مردم منطقه و استان بوده است.

ماجرای قطع درختان شارک از ابتدای سال جاری خبرساز شد و انتشار تصاویر متعددی از قطع درختان با طول عمر حداقل ۵۰ سال به‌ تدریج حساسیت کاربران فضای مجازی را برانگیخت.

این واکنش‌های مردمی سبب شد تا دادستان عمومی و انقلاب شهرستان قوچان پس از حضور در منطقه و بررسی‌های میدانی بیانیه‌ای در فضای مجازی منتشر کند.

در متن این بیانیه آمده بود که این امر در واقع هرس درختان به‌ منظور جوان‌سازی بوده و با مجوز اداره جهاد کشاورزی شهرستان قوچان انجام‌ شده است.

قطع درختان به‌ منظور ایجاد منطقه گردشگری!

اما ابوالقاسم جوادی سرپرست بخشداری باجگیران در گفت‌وگو با ایسنا علت احتمالی قطع درختان را ایجاد مکانی گردشگری توسط یکی از مالکان آن منطقه می‌داند و می‌افزاید: تا کنون هیچ‌گونه هماهنگی برای قطع درختان با فرمانداری و بخشداری صورت نگرفته است.

وی از مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قوچان به‌ عنوان متولی صدور مجوز هرس درختان نام برد اما معتقد بود هرس درختان به این شکل و نسبت و با این مدل بیشتر شبیه نابودی درختان بوده است.

جواد اکبری رئیس شورای اسلامی روستای شاهرگ نیز در گفت‌وگو با یک خبرگزاری گفته است با این اقدام ناجوانمردانه، گردشگری در این منطقه مختل شده است و مالک اراضی بدون جوابگویی به افراد و ارگان‌ها اقدام به قطع درختان کرده است و حتی این موضوع به منابع طبیعی هم گزارش‌ شده و از قطع جلوگیری کردند؛ اما او می‌گوید کسی توانایی مقابله با این فرد را ندارد.

طبق گفته عباس مراد زاده دهیار روستای شاهرگ که پیش‌ از این در رسانه‌ها منتشر شده بود، بخشی از این اراضی متعلق به خانواده قناعت و مقداری هم در اختیار آستان قدس رضوی است و هم‌ اکنون یکی از مالکان این اراضی که مدتی خارج از کشور ساکن بوده مجوزی برای هرس درختان از جهاد کشاورزی دریافت کرده است.

وی همچنین یادآوری می‌کند که سال گذشته هم این فرد تعدادی از درختان را هرس کرده است که با ممانعت اداره منابع طبیعی مواجه شده است اما پس از متقاعد کردن این سازمان دوباره از جهاد کشاورزی مجوز گرفته است.

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که امیر زمانی مقدم رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان قوچان در گفت‌وگو با خبرنگاران با رد این ادعا از تنظیم شکایت و ارائه به دادگاه برای برخورد با این متخطی خبر می‌دهد.

وی اظهار می‌کند این فرد در سال ۹۸ نیز اقدام به قطع درختان حاشیه پل روستای شارک و تجاوز به اراضی کرده بود که پرونده‌ای برای ۱۱ هزار و ۹۷۸ مترمربع اراضی ملی و قطع ۳۲ اصله درخت در این اراضی در ۳۰ مرداد ۹۸ تشکیل‌ شده و در آذر ۹۹ حکمی اولیه مبنی بر خلعیت این فرد صادر شده است که با توجه به اعتراض متهم در حال حاضر پرونده در دادگاه تجدیدنظر استان در جریان است.

جهاد کشاورزی مجوز هرس ۴۰۰ تن درخت را صادر کرده است

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان قوچان به این نکته هم اشاره می‌کند که فرد متقاضی سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری تنها یکی از وارثان و مالکان محسوب می‌شود و اداره منابع طبیعی و آبخیزداری قوچان از این شخص درخواست کرده بود تا علاوه بر اخذ وکالت از مابقی وارثان، یک طرح در زمینهٔ سرمایه‌گذاری برای حوزه گردشگری ارائه دهد تا مجوزهای لازم ارائه شود و حتی اگر با کمبود زمین مواجه بود، منابع طبیعی وارد شده و زمین در اختیار این سرمایه‌گذار قرار دهد که این طرح و اخذ وکالت تا کنون انجام نگرفته است.

در این میان با توجه به اینکه قیمت چوب طی ماه‌های اخیر بالا رفته و ممکن است هر کسی را وسوسه کرده تا با قطع چوب و فروش آن‌ها پول زیادی را نصیب خود کند سؤالی مطرح می‌شود که چگونه ممکن است فردی بدون در دست داشتن وکالت از وارثان بتواند مجوز قطع درختان را از جهاد کشاورزی دریافت کند؟

زمانی مقدم متولی صدور مجوز هرس و قطع درختان و نظارت بر چگونگی انجام آن در خارج از محدوده شهری را از وظایف جهاد کشاورزی می‌داند و می‌گوید هنگام اطلاع از قطع درختان منطقه باغچه شارک بلافاصله موضوع از طریق جهاد کشاورزی پیگیری شد که مشخص شد جهاد مجوز هرس ۴۰۰ تن از درختان منطقه را صادر کرده است.

مجوز هرس درختان در پاسخ به استعلام منابع طبیعی بوده است

پیش‌ از این از احمد کنعانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان سخنانی منتشر شده که در آن مدعی می‌شود صدور مجوز قطع درختان را منوط به پاسخ استعلام از منابع طبیعی می‌داند و می‌افزاید: مجوز قطع بر اساس تناژ به منابع طبیعی اعلام می‌شود و بر همین اساس مجوز هرس ۴۰۰ تن درخت هم داده‌ شده که طی بازدیدی که کارشناسان انجام داده‌اند مشخص‌ شده هم هرس و هم قطع درخت انجام‌ شده است.

اما مدیر جهاد کشاورزی قوچان معتقد است مالک هیچ تخلفی انجام نداده است و مجوز برای ملک شخصی داده‌ شده و اگر خارج از آن تخلفی صورت گرفته است باید منابع طبیعی یا مدعی‌العموم درزمینهٔ تصرف اراضی ملی اظهار نظر کند.

وی صدور مجوز برای قطع یا هرس درختان در مناطق خارج از اراضی ملی را منوط به دریافت نامه توسط متقاضی از دهیاری و شورای روستا می‌داند و می‌افزاید: مالک برای هرس درختان منطقه باغچه شارک تأییدیه‌ای از سوی شورای روستای امامقلی دریافت کرده است و به همین دلیل مجوز هرس صادر شده است.

اما نکته قابل‌ توجه این است که منطقه مذبور از اراضی متعلق به روستای شاهرگ بوده است و سؤالی مطرح می‌شود که چگونه با این مغایرت محل صدور تأییدیه، مجوز هرس درختان توسط مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قوچان صادر شده است.

در خصوص مالکیت قطعی اراضی تردید وجود دارد

اما در این میان حسین ولیدخت دادستان عمومی و انقلاب شهرستان قوچان در گفت‌وگو با رسانه‌ها اعلام کرده شخصی که یکی از مالکان اراضی بوده مجوزی با عنوان هرس درختان از جهاد کشاورزی قوچان دریافت کرده است که در مجوز به‌ صراحت هرس درختان ملک شخصی به‌ جز درختان حاشیه رودخانه به‌ منظور جوان‌ سازی قید شده است اما معتقد است این هرس خیلی از پایین انجام‌ شده و بیشتر شبیه سر بریدن درختان است.

ولی‌دخت همچنین معتقد است در مالکیت این اراضی اختلافاتی وجود دارد و شخصی که اقدام به هرس درختان منطقه کرده است تنها بخشی از دفترچه‌های مالکیت را در اختیار داشته و این سؤال را مطرح می‌کند که چگونه این فرد مجوز هرس درختان را در این منطقه با این وسعت دریافت کرده است.

در شرایطی که سال‌هاست کشورمان و به دنبال آن استان خراسان رضوی با خشکسالی‌های پیاپی روبه‌رو است و با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه امکان بازسازی طبیعی پوشش گیاهی وجود ندارد، صدور مجوز ۴۰۰ تن قطع درختان یعنی نابودی محیط‌زیست آن‌ هم در وضعیتی که قوچان چندان در برخورداری از عرصه‌های جنگلی و فضای سبز وضعیت مطلوبی ندارد و در آینده نزدیک اثرات سوء قطع درختان قابل‌ مشاهده خواهد بود.

حمایت از سرمایه‌گذار با سکوت مسئولان

برخی مردم محلی نیز معتقدند قطع درختان و سکوت مسئولان به دلیل شعار حمایت از سرمایه‌گذار بوده است چون یک نفر سرمایه‌گذار پس از سی سال از آمریکا بازگشته و به‌ منظور ایجاد منطقه گردشگری و با حمایت مسئولان شهری اقدام به قطع درختان کرده است.

با توجه به اینکه منطقه ۶۰ هکتاری باغچه قناعت دارای چندین مالک بوده است و بخشی از این منطقه متعلق به آستان قدس رضوی است باید بررسی‌های لازم انجام گیرد که چگونه بدون داشتن مدارک لازم مالکیت قطعی اراضی یا اخذ وکالت‌نامه از همه وراث مجوز قطع یا هرس ۴۰۰ تن درخت داده‌ شده است.

در بازدید میدانی مشخص شد تعدادی از درختان کهنسال قطع‌ شده در حریم رودخانه و در اراضی ملی واقع‌ شده بودند در شرایطی که همه می‌دانیم درختان یکی از مهم‌ترین عوامل جلوگیری از فرسایش خاک و وقوع سیل هستند اما متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد یورش متجاوزان به جنگل‌ها و عرصه‌ محیط‌زیست به بهانه‌های گوناگون هستیم.

در جرائم مرتبط با قانون حفاظت از جنگل‌ها و مراتع کشور، برای بریدن و ریشه‌کن کردن هر اصله درخت، جریمه نقدی در نظر گرفته‌ شده است، اما گرانی چوب در ماه‌های اخیر باعث شده تا هر دشمن طبیعتی برای کسب درآمد بیشتر کمر به نابودی درختان ببندد.

وقتی به نام ایجاد منطقه گردشگری، درخت که یکی از عناصر اصلی جذب گردشگران است قطع می‌شود شایعات بسیاری گوش به گوش و دهان‌ به‌ دهان می‌چرخد که نیازمند ورود مدعی‌العموم به این پرونده و روشن شدن تمام جوانب آن و برخورد لازم با متخلفان احتمالی است تا دیگر شاهد بروز این فجایع طبیعی در منطقه نباشیم.

انتهای پیام

لینک کوتاه : http://guchankhabar.ir/?p=453

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.