به گزارش قوچان خبر؛ شهرستان قوچان به دلیل استعداد زیاد در حوزه کشاورزی و دامپروری بهعنوان یکی از قطبهای اصلی خراسان رضوی در این زمینه شناخته میشود و آبوهوا و خاک مناسب آن باعث شده بیشتر کشاورزان در این شهرستان به سمت کاشت صیفیجات روی بیاورند.
گوجهفرنگی یکی از محصولات شاخص قوچان به شمار میرود که کشاورزان این محصول را با چالشهای فراوانی همچون نامناسب بودن قیمت، افزایش هزینههای جانبی نظیر کود و سم یا قیمتگذاری ناعادلانه برخی واحدهای فراوری و کارخانههای رب و نبود صنایع تبدیلی متناسب با گوجهفرنگی در قوچان روبرو کرده است.
البته کشت گوجهفرنگی بهعنوان یکی از عوامل تناوب زراعی که موجب کاهش آفات و افزایش کیفیت خاک میشود همچنان موردتوجه کشاورزان است ولی مسئولین باید به فکر کشاورزان باشند زیرا وجود این قشر مؤثر در جامعه و حمایت از آنها میتوانند ثبات درستی درزمینه تولید به وجود آورد.
برای ایجاد حس رقابت میان کارخانههای فراوری و جلوگیری از انحصارطلبی باید مسئولین به دنبال سرمایهگذار در این حوزه و حتی دیگر حوزهها باشند زیرا امروز قوچان دارای پتانسیل و ظرفیتهای فراوانی برای ایجاد واحدهای صنعتی در شهرکهای صنعتی یا منطقه ویژه اقتصادی تازه تأسیسشده است.
آمادگی جهاد کشاورزی قوچان برای صدور مجوز واحد فراوری گوجهفرنگی
مدیر جهاد کشاورزی قوچان با اشاره به سطح زیر کشت ۶۵۰ هکتاری این محصول در سطح اراضی این شهرستان، اظهار کرد: یکی از اساسیترین مشکلات گوجه کاران سرمای زودرس هوا بوده بهطوریکه در سال گذشته کشاورزان دو محصول گوجه فرهنگی و ذرت را در چین سوم برداشت نکردند.
مهران حیاتی یکی دیگر از مشکلات در این شهرستان را نبود واحد تبدیلی دانست و تصریح کرد: متأسفانه کشاورز مجبور است محصول خود را به شهرستانهای اطراف ببرند همین امر نیز موجب افزوده شدن یک هزینه دیگر به هزینههای جاری و آنهم کرایه حملونقل خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر یک واحد تولیدی در این شهرستان وجود داشته باشد دیگر بازار سیاه برای رب و گوجهفرنگی تولیدی قوچان به وجود نمیآید بلکه یک فضای رقابتی ایجادشده و علاوه بر اینکه کشاورز دیگر متحمل ضرر نخواهد شد میتوان گوجهفرنگی را باقیمت مطلوبتری عرضه نمود.
مدیر جهاد کشاورزی قوچان تأکید کرد: این سازمان آمادگی دارد تا در صورت وجود متقاضی مجوز راهاندازی واحد تبدیلی در این حوزه را صادر و حتی تسهیلات در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد.
یکی از گوجه کاران نیز بابیان اینکه نبود واحد فراوری تنها یک مشکل در این حوزه بوده و کشاورز با معضلات فراوانی روبرو است، گفت: تأمین نهادههای دامی و کیفیت پایین کود و سَم در قبال افزایش هزینههای آن باعث وارد شدن ضررهای فراوانی به گوجه کاران شده است.
وی با تأکید بر اینکه گوجهفرنگی قیمت تضمینی ندارد و همین امر نیز باعث شده کارخانهداران هر قیمتی روی این محصول بگذارند و آن را بالا و پایین کنند، بیان کرد: هزینههای جانبی برای کشاورز افزایشیافته و در مقابل قیمت محصولات نیز کم شده و دیگر چیزی دست کشاورز نیست بلکه واسطهها و کارخانهها همهچیز را تعیین میکنند.
این کشاورز قوچانی گرما، کمآبی و کیفیت پایین سَم را از دیگر مشکلات کشاورزان برشمرد و خاطرنشان کرد: قبلاً یک آفت را با یکبار سمپاشی از بین میبردیم اما الآن باید همان آفتکش را باقیمت بالاتر تهیهکرده و بهجای یکبار چندین بار سمپاشی صورت بگیرد تا همان آفتی که یکبار از بین میرفت بعد از چند مرحله از بین برود.
یکی دیگر از کشاورزان شهرستان قوچان بیان کرد: هرساله با فرارسیدن برداشت گوجهفرنگی کشاورزان نمیتوانند محصولات خود را باقیمت مناسب در بازار به فروش برسانند و این محصول با هزینههای گزافی که برای کشاورزان دارد، قابل توجیه برای کشت نیست.
وی تأکید کرد: با توجه به هزینههای گزافی که کشت گوجهفرنگی برای کشاورزان دارد متأسفانه نرخ پایین این محصول و عدم تعلق گرفتن یارانه باعث شده که ما این محصول را به کارخانه فرآوری رب تحویل دهیم.
وی خاطرنشان کرد: برای کشت این محصول از ابتدا تا زمان برداشت باید هزینههای زیادی را متحمل شد خرید نهال، دستمزد کارگران، کرایه حملونقل و خرید جعبه و… ازجمله این هزینهها است که در آخر با پایین بودن قیمت گوجهفرنگی برای کشاورز توجیه اقتصادی ندارد.
کشاورزی دیگر نیز با اشاره به اینکه دیگر چیزی از کشاورز باقی نمانده است، گفت: محصول را حدود ۴ هزار و ۵۰۰ تومان برای میدان میوه و ترهبار میخرند و درب مغازه حدود ۸ هزار تومان عرضه میکنند این اختلاف قیمت نشانه چیست و چرا گوجه کار باید در این میان ضرر ببیند.
وی ادامه داد: سال گذشته یک سبد خالی ۱۸ کیلویی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود اما امسال به ۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده چرا مسئولین توجهی به این قیمتهای افسارگسیخته ندارند.
وی بیان کرد: کارخانه گوجهفرنگی را از سر زمین بین ۲ هزار و ۲۰۰ تا ۲ هزار و ۸۰۰ میخرند اما قیمت یک قوطی رب را با هزینههای دیگر مقایسه کنید که اصلاً بهصرفه است یا نه و چرا بدون نظارت یک کارخانه رب قیمت محصولش را اینهمه افزایش میدهد.
این گوجه کار قوچانی بابیان اینکه کشاورزان دیگر نفسهای آخر خود را میکشند، گفت: مسئولین باید فکری کنند زیرا کشاورز مجبور است برای رونق کار خود پول قرض کند چون تسهیلات وجود ندارد و اگر وامی هم بدهند بهره آن بسیار بالاست.